Drömmen om Italien

Publicerad: 2015-12-08 13.13

Drömmen om Italien

Drömmen om Italien föddes tidigt i min barndom genom min käre morfars berättelser om alla ljuvliga och lärorika minnen från en svunnen tid då han tillsammans med min mormor årligen reste till norra Italien.

Min morfar, Harry Blomberg, var författare och han var verksam i Dalarna men hämtade mycket inspiration från sina resor, framförallt då från Italien.

Precis som han, blev jag förälskad, i kanske världens vackraste land med dess mytomspunna matkultur där jag med min man, Janne, nu har flyttat runt i 10 år. Alla upplevelser och möten är viktiga ingredienser i mitt konstnärskap.

Janne och jag har letat efter det ultimata boendet som vi nu har funnit i vårt paradis Santa Margherita Ligure på Portofino halvön. Ett av min morfars visdomsord, som följt mig hela livet är: ”Ty efteråt skall du förstå att just vid soluppgången är natten särskilt kall, men så begynner fågelsången”. Man ska ju aldrig ge upp och nu behöver vi inte leta längre.

Att komma till Italien är som att komma hem. Det vackra landet, naturen, språket, klimatet, baden, maten, de fantastiska byggnaderna och kulturens alla skatter gör att man blir varm i själen.

Janne och jag vandrar, cyklar tillsammans, upptäcker nya fantastiska platser, träffar nya människor, får med oss många berättelser, historier och upplevelser hem som inspirerar mig i mitt skapande. Många av mina bilder har sitt ursprung i händelser från Italien.

Varje dag är en upptäcksresa som börjar tidig morgon med en lätt frukost med caffè, färsk frukt, sedan en timmes rask promenad. Vi gör dagens inköp i de lokala butikerna och när Janne senare förbereder lunchen påbörjar jag bearbetningen av mina skisser. Eftersom Italien har siesta har vi anammat den seden. Tidig eftermiddag tar vi promenaden till Portofino där vi insuper den genuina atmosfären. Vi tar den lilla bussen tillbaka till Santa M. Ligure. Den stannar nära fiskauktionen så vi tittar på och pratar med fiskarna som kommer in med dagens fångst som de lastar in  i fiskauktionshallen. Senare går vi till den lokala fiskhandlaren för kvällens inköp. När Jannes kulinariska dofter smyger runt i ateljén vaknar smaklökarna medan jag fortsätter med mina skisser. Vi avslutar dagen med en lång kvällspromenad längs strandpromenaden med caféer, restauranger, ett bedårande folkliv, båtar och ett inbjudande hav inramat av de vackra bergen som vakar över dig.

Hemma i ateljén i Väderstad kommer bilderna fram på duken. Jag arbetar med skisserna och fotografierna från våra resor och sedan får färgen flöda. Jag väver samman upplevelser, intryck och blandar folkliga objekt med ett mångskiftande mönster av humor och allvar. Allt med en värmande intensitet i starka klara färger. Ofta finns det en katt med i bilden och den symboliserar självständigheten samt friheten att kunna gå sin egen väg och att få möjlighet att njuta av allt det vackra som bjuds. Janne är min mentor med sina ovärderliga kunskaper vilket gör skapandet till en trygg och lustfylld färd.

Vi har en öppen ateljé dit alla besökare är välkomna för att se hur bilderna kommer till och för att få en pratstund där vi berättar om hur vi arbetar. 

Cecilia B. Gröning, Konstnär

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Cecilia B. Gröning är född i Falun för 60 år sedan. Hon har sina ateljéer i Väderstad 4 mil från Linköping samt i Santa Margherita Ligure mellan Rapallo och Portofino i Italien.

Hennes konstnärskap består av måleri, grafik, bronsskulpturer samt glas från Murano, Venedig.

B i hennes namn är en hyllning till hennes morfar Harry Blomberg.
Läs och se mer på: http://www.ceciliabgroning.se/

Missa inte att delta i vår Facebook-TÄVLING där vi lottar ut ett tiotal olika, signerade litografier av Cecilia B Gröning! 
Vinnarna dras den 23 december, klicka på länken och delta du med!
https://www.facebook.com/GronaTrender

Senaste artiklar

13 november 2019

Att kalkylera parkunderhåll – ett exempel

Agronomen Anders Larsson skriver i denna artikel om hur man kan räkna på underhållsarbeten med hjälp av nyckeltal. Han använder sig av ett exempel på ett återkommande underhållsarbete inom parkdriften, nämligen reparationer av körskador i gräsmatta. 

Läs mer »

6 november 2019

Vinterns kurser för tekniska förvaltningar

Nu är det dags att presentera vårt kursprogram för Vintern 2020!

Läs mer »

5 november 2019

Kurs - Spara pengar med rätt prioriterat underhåll

Den 5-6 februari 2020 anordnar vi två innehållsrika och unika fortbildningsdagar kring att rätt prioritering av underhållet sparar pengar.

Kursen har tagits fram för att öka kunskapen hos kommunernas tekniska förvaltningar med tanke på besparingskrav och eventuellt kommande lågkonjunktur.

 

Läs mer »

5 november 2019

Kurs i Jord och Växtnäring, Huddinge 11/3 2020

Jordarna påverkar våra växter i parker och trädgårdar. Agronomen Anders Larsson håller grundkurser i jord och växtnäring.

Ny öppen kurs ordnas i Huddinge den 11 mars 2020.. Under våren och hösten ges kursen också som uppdragsutbildning

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad