Det Gröna Rumänien - signerat Anders Larsson

Publicerad: 2016-09-06 10.03 | Senast ändrad: 2016-09-06 10.03

Det Gröna Rumänien - signerat Anders Larsson

Inspirerad av redaktören för Gröna Trender och hans artikelserie ”Det gröna Italien” har jag fått möjlighet att bidra med lite andra perspektiv från ett annat europeiskt land – Rumänien.

Jag reser till Rumänien 8-10 gånger per år med anledning av att jag där har ett uppdrag för ett svenskt jordbruksföretag som är verksamt där. Ibland kan jag inte låta bli att kika lite på utemiljöarbetet i Rumänien. Vissa delar av mina observationer kommer att publiceras här på Gröna Trender med högst ojämna mellanrum det kommande året.

I juli månad var jag som vanligt i Rumänien i samband med skörd av höstvete och raps. Bolaget jag arbetar för har sitt kontor i staden Braila i sydöstra Rumänien. Staden präglas till stor del av sitt läge invid Donau och har en fin strandpromenad längs med floden. Denna kan kanske beskrivas en annan gång, eller om du har vägarna förbi så åk gärna dit.

En tidig morgon innan dagens arbete var jag och besökte en stadspark som heter Gradina Publica. Parken som funnits sedan tidigt 1800tal är över 6ha stor. Den innehåller både ett antal intressanta byggnader men också en del fina statyer. Eftersom det var i slutet av juli och temperaturen sedan länge legat över 30 grader, var mycket av blomsterprakten naturligtvis slut. Men de mäktiga träden skänker mycket skugga och lugn i denna annars ganska livliga stad.

Parken fungerar verkligen som en stadens lunga. Några intressanta saker jag tycker man kan notera är dock de fina planteringarna med bland annat petunior. En reflektion som inte syns på bilderna är att mycket arbete utförs manuellt. I rabatterna är det naturligtvis så med blomsterskötsel, ogräsrensning mm, men även gräsklippning görs i stor utsträckning med grästrimmer eller ”handjagare”. Renhållning utförs till stor del med hjälp av kvast osv. 

En annan reflektion som kan göras är hur enormt viktigt bevattning blir under dessa varma förhållanden. Parken har därför fasta uttag för bevattning – bara att koppla till slangen på morgonrundan.

Som en del av er vet arbetar jag ju mycket med trädfrågor och dess vitalitet och näringsförsörjning. I Braila finns en gata namngiven efter den kände rumänske poeten Mihai Eminescu. Det är en fin allé men här liksom hemma syns svårigheterna med att etablera träd i hårdgjorda miljöer! 

Se bilder från det gröna Rumänien via denna länken. http://www.photosnack.com/Mixxey92/detgronarumanien.html

Hoppas att bilderna kan ge en viss inspiration! 

På återhörande!

Anders Larsson

 
 

Anders Larsson, agronom, Glivarp Garden AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Anders Larsson, driver tillsammans med sin familj och kompanjonerna Tomas Kjellquist och Jan Nystedt Glivarp Garden AB. Glivarp Garden AB är ett kunskapsföretag inom växtnäring, jord och återbruk.

Anders är agronom med ekonomisk inriktning och har en bred erfarenhet med ledande roller inom såväl jordbruk som livsmedelsindustri och skötsel av utemiljö.

Under hösten kommer ett antal artiklar ”signerat Anders Larsson” att publiceras här på Gröna trender. Artiklarna kommer att handla om produktionscontrolling i utemiljöbranschen varvat med vissa utvikningar från Rumänien. 

Senaste artiklar

10 december 2019

Vi kan inte höja begravningsavgiften mer

Landskapsingenjören och biträdande kyrkogårdschefen Josefine Pettersson skriver en intressant debattartikel om riskerna med den stigande begravningsavgiften. Avgiften har ökat med 69% sedan 2003. Den praktiska skötseln står för en väldigt liten andel av den ökning som skett. Vad beror ökningarna mer på?

Läs mer »

10 december 2019

Återtagande i egen regi av drift- och underhållsarbeten

En ny trend kan skönjas inom kommunernas och fastighetsbolagens drift- och underhållsverksamheter. Återtagande i egen regi. Missa inte vår nya kurs i att effektivisera egen regi den 25-26 mars i Huddinge. Januarikursen är redan fulltecknad.

Läs mer »

10 december 2019

Kurs i att effektivisera egen regi

Hur skapar man en egen regi verksamhet som ger pang för pengarna? Och vad är bäst att inte göra i egen regi?

Kursen har tagits fram för att öka kunskapen hos kommunernas tekniska förvaltningar med tanke på besparingskrav och eventuellt kommande lågkonjunktur. Ny kurs ordnas 25-26 mars i Huddinge.

Läs mer »

9 december 2019

Rätt styrning gör stor skillnad i gröna projekt

I denna artikel diskuterar projektledaren, landskapsarkitekten och certifierade besiktningsmannen Maria Rydell vikten av korrekta förfrågningsunderlag och rätt kompetens vid anläggning av gröna områden.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad