Stenfascination!

Publicerad: 2018-01-30 19.09 | Senast ändrad: 2018-01-30 19.09

Stenfascination!

Jag tror att alla egentligen är lite stentokiga. Det är närmast omöjligt att låta bli att plocka upp och förundras över sjöstenar när man går på en strand. Några stenar följer gärna med hem till en liten stensamling. Att vandra i gamla kyrkor och tempel, på gator och torg där stenen sakta slitit av besökare genom århundraden är något som lockar oss att lämna solstolarna under de otaliga utlandsresor som vi skandinaver åker på. 

Natursten har i alla tider använts som material till byggnader som skall bestå. Se bara på Colosseum byggd utav ljus travertin, pyramiderna i sandsten eller Taj Mahal i marmor. Att människor för över 4000 år sedan kunde tillverka, dekorera och resa 30 meters granitobelisker i ett enda stycke är en svindlande bedrift. 

Image and video hosting by TinyPic


På 1100-talet kom nya levnadssätt och kunskaper till Sverige från Europa. Det var först då vi svenskar på allvar började att bygga slott, kyrkor och städer i sten. Lokala stenbrott började att användas. Det var dock på 1800-talet som stenindustrin på allvar tar sin början i Skandinavien. Då startas bl a granitproduktion i Bohuslän och skifferbrytning i norska fjällen, material som vi än idag använder i våra svenska stadsmiljöer.

Image and video hosting by TinyPic

Även betongens historia är lång. Romarna tillverkade betong med bl a ingredienser såsom bränd kalk och vulkanaska för att ge ökad styrka. Under 1700-1800 talet började betong användas i större skala, nu med utgångspunkt i England. Denna produktionsteknik spreds också till Sverige. Markplattor i betong började att serieproduceras under början av 1900-talet. Urvalet av sorter var dock då inte så stort. De första betongplattorna var ungefär 30x30. Idag kan man hitta produkter som tumlad Grändstensplatta med måtten 28x28x7 och Funkis 30x30 i samma klassiska format.
 

Sten har och kommer alltid att vara ett inspirerande och älskat inslag i bebyggd miljö. Glöm nu inte att både höja och sänka blicken när ni reser runt i Sverige och utomlands kära stenvänner!

 

Faktaruta betong

+ Finns i en enorm variation i färg och form.

+ Billigt material.

+ Lätt att arbeta med i projekten.

- Inget evighetsmaterial. Bör av estetiska skäl bytas efter 15-20 år.

- Kan på stora ytor uppfattas som ett dött material.

 

Faktaruta natursten

+ Ger en äkthetskänsla i och med sitt naturliga ursprung.

+ En närmast evig hållbarhet som bara blir vackrare med åren.

- Ett något dyrare grundmaterial.

- Kan vara svårare att lägga då naturliga måttdifferenser finns.

Rickard Hjälm, VD FLISBY AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Flisby har under sin drygt 50-åriga historia försett den svenska marknaden med betong och stenprodukter till trädgårdar och offentlig miljö. Flisby har stenbutiker, utställningar och lager på 5 orter (Malmö, Göteborg, Flisby, Jönköping och Halmstad) samt en stor webbshop.

www.flisbyab.se

Flisby har också agenturen på Romex hårdfogsystem som används flitigt på gator och torg i svenska kommuner.

www.romex.se

Rickard Hjälm medverkar som föreläsare på Acamas temadag om nya markanläggningars påverkan på driftkostnaderna i Huddinge 10/5.

Läs mer om temadagen här. http://www.gronatrender.se/article.php?id=224

 

Senaste artiklar

12 augusti 2018

Vad förbättrar jordhälsan?

Senaste åren har ett begrepp som jordhälsa uppmärksammats allt mer. Att jorden skall må bra helt enkelt. Hur åstadkommer man då detta? 

Läs mer »

25 juli 2018

Höstens uppdragsutbildningar 2018

I denna artikel presenteras höstens utbud av uppdragsutbildningar 2018

Läs mer »

24 juli 2018

Mitt Yrkesval - Kyrkogårdsvaktmästare

En ny artikel i serien "Mitt Yrkesval". Här berättar kyrkogårdsvaktmästaren Anneli Isberg om bakgrunden till sitt yrkesval, vad hon tycker om sitt yrke och hur hon ser på sin framtid i branschen. 

Läs mer »

7 juli 2018

Vad ger jorden växtkraft? - Ett agronomiskt perspektiv

En ny och lärorik artikel av vår jordexpert Anders Larsson! Missa inte att anmäla dig till kurserna Vad är Jord i Halmstad 20/9 eller Odlingssubstrater och tillverkade jordar i Huddinge 4/10.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad