Kurs i beskärning och trädvård i kulturmiljöer

Publicerad: 2018-02-13 21.26 | Senast ändrad: 2018-02-13 21.55

Kurs i beskärning och trädvård i kulturmiljöer

Acama kan nu erbjuda en verkligt kvalitativ och inspirerande uppdragsutbildning i beskärning och trädvård i kulturmiljöer. Trädgårdsmästare Ingela Gudmundson har lång erfarenhet av beskärningsarbete och i historiska trädgårdar och kyrkogårdsmiljöer och har med sitt kunniga, pedagogiska och ändå lättsamma sätt mycket god förmåga att lära ut och förmedla viktiga kunskaper till deltagarna.

Citat från tidigare deltagare:

”Intressant, lärorikt och roligt”

”Lätt att fråga och bra svar”

”Lagom uppdelning teori-praktik”

”Vi fick se och utföra olika moment i praktiken”

När man arbetar i äldre anläggningar som kyrkogårdar, historiska parker och andra kulturmiljöer är det viktigt att ha grundläggande kunskap och kännedom om beskärning och trädvård för att säkerställa så god och långsiktig skötsel som möjligt.

Att känna till äldre beskärningstekniker gör att man lättare kan läsa miljön och bedöma vilka åtgärder som kan  behöva sättas in. Det hjälper oss i vårt arbete med att vårda och bevara miljön för framtida besökare och att göra rätt växtval vid nyplantering.

Image and video hosting by TinyPic

Hur kan man hantera äldre växter som är värda att sparas och kanske skyddas av lagstiftning men som nu har vuxit ifrån oss och tar för stor plats? Hur kan vi med hjälp av olika beskärningsmetoder skapa en miljö som känns trygg och säker för alla?

Det är några av frågeställningarna som trädgårdsmästare Ingela Gudmundson går igenom under kursen. Ingela har erfarenheter både från kyrkogårdsförvaltning och från historiska parker och har gedigen utbildning inom trädvård och beskärning. Ingela är speciellt inriktad på hur vi sköter och förvaltar våra kulturmiljöer, med dagens krav på arbetsmiljö och moderna maskinpark.

Kursen ger deltagarna teoretisk och praktisk kunskap om grundläggande beskärning av träd och buskar,  olika beskärningstider och trädvård. Under dagen går vi igenom de olika beskärningssätten, jord och gödning, ett urval viktiga sjukdomar och skadegörare.

Vi tittar också på den lagstiftning som vi kan behöva känna till som rör fasta anordningar (träd, häckar) i kulturmiljö. Kursen ger också en inblick i äldre, vanligt förekommande beskärningssätt i olika kulturmiljöer och hur vi kan hantera dem idag.

Kursdagen börjar kl 08.00 och slutar kl 16.00. Under kursdagen genomförs såväl teoretiska moment som grupparbete, praktiska beskärningsövningar som kunskapstest på erhållna kunskaper.

Körschema

Förmiddag:

  • Varför beskär vi? 
  • Grundläggande beskärningstekniker med fördelar/nackdelar
  • Faktorer som påverkar växten i olika stadier
  • Grupparbete och diskussioner

Eftermiddag:

  • Praktiska moment ute med diskussioner kring det vi ser och utför.
  • Sammanfattning och utvärdering

 

 

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Kursen ges  som uppdragsutbildning på plats hos er och utförs av vår samarbetspartner trädgårdsmästaren Ingela Gudmundson.

Kursdagen börjar kl 08.00 och slutar kl 16.00

För kursinnehåll, se artikeln till vänster. 

Högsta deltagarantal är 16 personer. 

För bokning kontakta Acama på maria@acama.se eller Ingela Gudmundson direkt på ingela@hortorama.se

Senaste artiklar

7 oktober 2018

Återblick till förvaltningen av ett bostadsrättsområde på 1990-talet

November 1991 flyttade vi in i en nybyggd insatslägenhet på ett nytt bostadsområde på Ersboda i Umeå. Området var lummigt, mycket naturskog runt om och barnvänligt med flera lekplatser.

Läs mer »

7 oktober 2018

Robotgräsklippare på allmänna ytor – Fördelar, problem och framtid

På bara ett par år har det skett en ganska omfattande revolution i våra trädgårdar. Ett nytt och ganska främmande väsen rullar i sakta mark fram över gräsmattorna i var och varannan villaträdgård. Det rör sig inte om ett husdjur, även om många ägare nästan betraktar den som en sådant. 

Läs mer »

2 oktober 2018

Säkert renhållningsarbete för praktiska utförare

Ny endagskurs för praktiska utförare av barmarksrenhållning kring arbetsmiljöregler och tekniska hjälpmedel för markrenhållning och avfallshantering. SKKF kurs i Nyköping 28 mars 2019 samt uppdragsutbildningar åt kommunala förvaltningar runt om i landet.

Läs mer »

1 oktober 2018

Debora Garden gör skillnad med design

"Att arbeta inom trädgårdsektorn innebär att jag hela tiden möter nya spännande utmaningar. Att dessutom få arbeta med design, form och färg gör arbetet optimalt!"

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad