Det gröna Indien 1 - Navi Mumbai

Publicerad: 2018-02-21 14.16 | Senast ändrad: 2018-02-21 14.16

Det gröna Indien 1 - Navi Mumbai

Vintern 2018 är Gröna Trender på reportageresa i västra Indien för en serie inblickar i Indiens utemiljöer. Just idag den 21 februari åker vi med guide och chaufför i det nya Mumbai, Navi Mumbai, en snabbväxande ny stad med runt 1,5 miljoner invånare. Navi Mumbai är nummer 12 av 70 indiska storstäder i kampanjen Clean India och att renhållning står i centrum märks överallt i de offentliga utemiljöerna.

Vi börjar vår resa vid det som kallas stadens mini-seashore. Inte för att det är en egentlig strand utanför att det är det närmaste man kommer en strandkant här. I de offentliga parkerna samlas människor redan i de tidiga morgontimmarna för yoga och meditation. När värmen blir mer tryckande och skolorna slutat kommer ungdomarna för att få tid med vännerna, innan det är dags att gå hem till ofta trångbodda lägenheter. Mumbaiområdet är dynamiskt med många liberala strömningar till skillnad från den indiska landsbygden och de sociala gränserna kan lättare tänjas på.

Image and video hosting by TinyPic


Även om ambitionen att hålla staden ren är ständigt närvarande, märks nedskräpningen i vattenkanterna tydligt. Mycket engångsförpackningar slängs i naturen och stadens renhållare har att göra hela tiden. Ofta är det kastlösa kvinnor och som är sysselsatta med renhållning. Som lägst tjänar kvinnorna kanske 5000 och männen 10000 rupier i månaden för arbete 8 timmar om dagen i stort sett alla veckans dagar. 1000 rupier är cirka 130 kr.

Image and video hosting by TinyPic

Medelklassen som vuxit fram i stor skala i Indien under senare år tjänar däremot ganska bra i Mumbai-området och har en inkomst på kanske 30000 till 40000 rupier.

Vi åker vidare till flera av stadens grönområden och inte minst Rajiv Gandhi Joggers park ger ett bestående intryck av en modern parkanläggning formad för motion och meditation.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic


Den svalkande brisen behövs i den nu 35 gradiga värmen denna soliga februaridag. Och visst möter vi återigen renhållningskampanjen för att var och en ska ta hand om sitt avfall. My waste, my responsibility är en återkommande uppmaning på affischtavlorna runt om i parkerna och längs stadens promenadstråk.

Vi avslutar dagen med en vandring i besöksparken Wonders park som med sina grönanläggningar och åkaktiviteter är en magnet för barn och vuxna inte minst på kvällarna när solen gått ned. Inträdet kostar motsvarande 15 svenska kronor och verkar förstås avhållande för dom som kanske hade behövt det allra mest. Även om medelklassen utgör en viktig del av Indiens befolkning så är förstås fattigdomen överallt närvarande. Och i den inträdesbelagda besöksparken är renhållningen inget problem. Här skräpar man inte ner eller om man gör det är städarna snabbt där och plockar upp skräpet. Här i parken får vi också se några kvinnor som sitter på gräsmattan med små skäror och både rensar och klipper gräset på samma gång.

Image and video hosting by TinyPic

Robotgräsklippare känns förstås väldigt avlägset i ett land där det även det enkla arbetet har sin naturliga plats och betyder allt för den som inte kan försörja sig på något annat sätt. Enkla arbeten är bättre än inget arbete och om det enkla arbetet slås ut av mekanisering, vad ska då hålla hungern från dörren?  Även om det innebär att klippa gräset för hand en liten bit i taget med en skära. Resultatet då? Hur blir det? Alldeles utmärkt. Händerna som flinkt arbetar med gräsets beskärning är vana och mest förvånade blir kvinnorna över att vi är så intresserade av vad dom gör.

Imorgon åker vi vidare till Pune, den gröna staden, som också är värd för Indiens största landskapsmässa, Landscapeexpo India, som vi förstås ska besöka senare i veckan.

Image and video hosting by TinyPic

E
nglish Summary: The Green India part 1, Navi Mumbai
 

This winter of 2018, Green Trends went on a reportage journey to western India for insight on Indias outdoor environments. The 21’st of February we went with our guide and driver to Navi Mumbai, the “New Mumbai”, which has a population of over 1,5 million people.

On the first picture you will see the mini-seashore, a popular place for the public.

On the second and later pictures we see traditional manual keeping of the park.

These beautiful gardens gave us a very nice first impression of India.

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Du kan läsa fler reportage från det gröna Indien här på Gröna Trender den kommande veckan. 

Vi kommer då också lägga länkar här till de andra artiklarna.

Är du nyfiken på våra andra resereportage från andra länders utemiljöer så är du välkommen att bl a läsa 

A green tour of Vietnam

https://www.gronatrender.se/article.php?id=289

Det gröna Rumänien

https://www.gronatrender.se/article.php?id=257

Det Gröna Italien

Parma

https://www.gronatrender.se/article.php?id=230

Florens

https://www.gronatrender.se/article.php?id=238

 

Senaste artiklar

10 december 2019

Vi kan inte höja begravningsavgiften mer

Landskapsingenjören och biträdande kyrkogårdschefen Josefine Pettersson skriver en intressant debattartikel om riskerna med den stigande begravningsavgiften. Avgiften har ökat med 69% sedan 2003. Den praktiska skötseln står för en väldigt liten andel av den ökning som skett. Vad beror ökningarna mer på?

Läs mer »

10 december 2019

Återtagande i egen regi av drift- och underhållsarbeten

En ny trend kan skönjas inom kommunernas och fastighetsbolagens drift- och underhållsverksamheter. Återtagande i egen regi. Missa inte vår nya kurs i att effektivisera egen regi den 25-26 mars i Huddinge. Januarikursen är redan fulltecknad.

Läs mer »

10 december 2019

Kurs i att effektivisera egen regi

Hur skapar man en egen regi verksamhet som ger pang för pengarna? Och vad är bäst att inte göra i egen regi?

Kursen har tagits fram för att öka kunskapen hos kommunernas tekniska förvaltningar med tanke på besparingskrav och eventuellt kommande lågkonjunktur. Ny kurs ordnas 25-26 mars i Huddinge.

Läs mer »

9 december 2019

Rätt styrning gör stor skillnad i gröna projekt

I denna artikel diskuterar projektledaren, landskapsarkitekten och certifierade besiktningsmannen Maria Rydell vikten av korrekta förfrågningsunderlag och rätt kompetens vid anläggning av gröna områden.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Fastighet

Kyrkogård

Entreprenad