Digital kyrkogårdsvandring i Västra Tunhem

Publicerad: 2020-09-08 18.55 | Senast ändrad: 2020-09-08 18.55

Digital kyrkogårdsvandring i Västra Tunhem

Intresset för kyrkogårdsvandringar har funnits länge på Västra Tunhems kyrkogård som ligger strax nedanför Hunneberg, precis söder om Vänern.

Ulf Eklund, kyrkogårds- och fastighetschef i Västra Tunhems pastorat hade länge funderat påhur vi kunde få till en digital kyrkogårdsvandring med QR-koder.

- Det var när vi kom i kontakt med Maria Lindskog som har gedigna kunskaper om vår kyrka och kyrkogård som vi kände att vi ville dra i gång det här projektet, säger Ulf. Maria har arbetat med gravstensinventeringen och registrerat 3 562 gravstenar och 7 985 gravsatta i databasen. (https://grav.rotter.se/)

-Vi kom också i kontakt med en firma som kunde leverera stolpar med QR-koder på. Vi valde ut tolv stycken platser på kyrkogården och Maria bidrog med information till dessa gravar. Därefter lade vi in information på vår hemsida så att vi kunde skapa koderna, berättar Helen Wiik Andersson, assistent på kyrkogårdsförvaltningen.

- Vi gjorde också iordning en informationsbroschyr med karta över var de tolv stolparna sitter upp på kyrkogården. Maria Lindskog som också har arbetat som kyrkogårdsarbetare i sommar berättar att intresset för den digitala kyrkogårdsvandringen har enbart varit positiv.

Många har tyckt att det har varit roligt att gå runt i lugn och ro och läsa om olika intressanta gravar. - Det har ju varit en riktigt bra aktivitet nu i Corona-tider, säger Maria.

- Vi har ju märkt av ett stort intresse för kyrkan och kyrkogården och många släktforskar, och

det här är ett bra sätt att möta upp intresset för vår kulturhistoria, säger Helen.

20200721-193818

Så här gör man:

Om du har en nyare (smart) mobiltelefon kan det fungera att skanna av QR-koden direkt i kameran i mobilen. Prova att håll kameran direkt framför koden, kommer en sida upp med inforamtion då har du lyckats, då är det bara att fortsätta att skanna och gå vidare på vandringen. händer det ingenting kan du behöva ladda ner en app ”Skanna QR-koder”. Brukar finnas där man hämtar appar. t ex. Appstore, Galaxy store.

Helen Wiik Andersson, assistent på kyrkogårdsförvaltningen Västra Tunhem

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Fakta Västra Tunhems kyrkogård:

Antal gravar: 3 265 st

Antal gravsatta: 6 002 st

Antal gravsättningar om året: ca 130 -135 st

Första registrerade gravsättningen: 1789 Jonas Ryding.

Det har dock gjorts gravsättningar sedan 1000-talet.

Senaste artiklar

20 oktober 2020

Hur ställer vi om till extensiv parkskötsel?

Hur går vi över till extensiv och miljövänligare parkskötsel? Börja med gräset.

En fjärdedel av parkens kostnader brukar gå till att sköta bruksgräset. Och det har blivit allt fler intensivt skötta ytor i kommunerna.

Hur kan man effektivisera, förbilliga eller sänka ambitionerna?

 

Läs mer »

20 oktober 2020

Livesänd webbkurs: effektivisera egen regi

Hur skapar man en egen regi verksamhet som ger pang för pengarna? 

Kursen har tagits fram för att öka kunskapen hos kommunernas tekniska förvaltningar med tanke på besparingskrav och eventuellt kommande lågkonjunktur.

Läs mer »

14 oktober 2020

Är utemiljön värd mer eller mindre?

Vilket pang får politikerna för verksamhetens anslag och hur produktionsplanerar och kalkylerar man utifrån det?
Att stärka produktionsstyrningen är vägen framåt. Inte minst nu när lågkonjunkturen inte är en möjlig utmaning utan snarare en hård realitet.

Läs mer »

29 september 2020

Växtkunskap del 4 - Var finns informationen?

I fjärde och sista delen av Jenny Nilssons artikelserie om växtkunskap diskuterar vi för- och nackdelarna med olika källor och ger några tips på bra ställen där man hittar växtinformation online. Avslutningsvis tipsar vi om ett webbinarium för dig som vill arbeta mer med växtinformation.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad