Etableringsskötsel – Hur länge räcker näringen?

Publicerad: 2020-09-08 19.09 | Senast ändrad: 2020-09-08 19.09

Etableringsskötsel – Hur länge räcker näringen?

Ansvarar du för ytor under etableringsskötsel eller ytor som nyligen avslutat etableringsskötseln? Under etableringsskötseltiden har du troligen skött planteringarna minutiöst och nu verkar allt bra inför överlämnandet till ”driften”.

Handen på hjärtat ibland hanns kanske inte alla moment med men planteringarna är ”tillräckligt bra för att nu släppas. När ni planterade använde ni en bra jord eller annat substrat som innehöll växtnäring i rätt proportioner. Under skötseltiden som följde så har ni vattnat med eller utan växtnäringsinblandning och växterna har rotat sig bra.

Bra plantor som fått en bra etableringsskötsel klarar sig en tid. Men en utav de första tecknen på bristande vitalitet efter etableringsskötseln kommer av växtnäringsbrist. (Övriga är ju lösta genom en bra anläggning med dränerande men vattenhållande substrat och en inledande minutiös skötsel)

Oavsett hur bra anläggningen gjorts så lämnar över tid växtnäring lokalen. Den rinner bort i markvätskan, förs bort med de löv som lämnar platsen och binds upp i växtens celler i takt med att växterna tillväxer. Allt detta är helt naturligt. Ett examensarbete på Alnarp undersökte vad som händer med en växtbädd över tid. Den tydligaste skillnaden mellan anläggningsåret och 5-till 10 år senare var att nivåerna av växtnäring i substratet var avsevärt lägre. Inget märkligt men väl värt att tänka på.

För att behålla det kapital ni byggt upp under anläggnings och etableringstiden måste det underhållas. En del i underhållet handlar om att se till att planteringarna har tillräckligt med näring. Säg den lantbrukare eller trädgårdsväxtodlare som skulle lämna sina odlingar utan näring? Ett konkret svar på rubrikens fråga, hur länge räcker näringen, är mycket svårt att ge exakt, men att tiden är mycket mer än enstaka är inte troligt baserat på grundläggande marklära. Underhållet av växtnäringstillgången kan ske på många sätt det viktigaste är att det verkligen sker.

Vår produkt GrönVäx erbjuder en möjlighet att på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt säkerställa att dina etablerade ytor har tillgång till växtnäring.

 

Anders Larsson, Agronom, Glivarp Garden AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Gröna Trenders läsare erbjuds att pröva GrönVäx på förmånliga villkor under september månad.
Erbjudandet gäller vid köp av minst tre kartonger och ger 15% rabatt. Kontakta gärna Glivarp Garden AB och Anders Larsson på order@godselstav.se

GrönVäx är den perfekta växtnäringen för häckar, buskar och träd!

GrönVäx lämpar sig för applikationer inom, gata, park kyrkogård och golf samt i privata trädgårdar.

Genom att placera växtnäringen vid trädets rötter uppnås både effektivitets- och miljöfördelar. För mer information och beställning: www.godselstav.se eller order@godselstav.se

Senaste artiklar

20 oktober 2020

Hur ställer vi om till extensiv parkskötsel?

Hur går vi över till extensiv och miljövänligare parkskötsel? Börja med gräset.

En fjärdedel av parkens kostnader brukar gå till att sköta bruksgräset. Och det har blivit allt fler intensivt skötta ytor i kommunerna.

Hur kan man effektivisera, förbilliga eller sänka ambitionerna?

 

Läs mer »

20 oktober 2020

Livesänd webbkurs: effektivisera egen regi

Hur skapar man en egen regi verksamhet som ger pang för pengarna? 

Kursen har tagits fram för att öka kunskapen hos kommunernas tekniska förvaltningar med tanke på besparingskrav och eventuellt kommande lågkonjunktur.

Läs mer »

14 oktober 2020

Är utemiljön värd mer eller mindre?

Vilket pang får politikerna för verksamhetens anslag och hur produktionsplanerar och kalkylerar man utifrån det?
Att stärka produktionsstyrningen är vägen framåt. Inte minst nu när lågkonjunkturen inte är en möjlig utmaning utan snarare en hård realitet.

Läs mer »

29 september 2020

Växtkunskap del 4 - Var finns informationen?

I fjärde och sista delen av Jenny Nilssons artikelserie om växtkunskap diskuterar vi för- och nackdelarna med olika källor och ger några tips på bra ställen där man hittar växtinformation online. Avslutningsvis tipsar vi om ett webbinarium för dig som vill arbeta mer med växtinformation.

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Gata och park

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad