Begravningsplats för smådjur – i kyrkans regi

Publicerad: 2021-01-25 15.25 | Senast ändrad: 2021-01-25 15.25

Begravningsplats för smådjur – i kyrkans regi

Ett tidigare oanvänt skogsparti ca 100 meter från Harplinge kyrka och den traditionella kyrkogården, har nu omvandlats till en plats där vi kan begrava våra älskade husdjur.
Frågan om vart man kan begrava sina husdjur har kommit till församlingen många gånger genom åren. Svaret har tidigare varit att man får vända sig till kommunen som genom alla år varit de som ordnat gravplatser för djur. Men bäst på begravningar kommer alltid Svenska Kyrkan att vara, så varför skulle inte det kunna omfatta även våra fyrbenta vänner?

137520997-431990814660963-7951042952255165917-n
Bildtext: Som synes på bilden ligger begravningsplatsen inte i anslutning till kyrkan eller den traditionella kyrkogården.

Sedan tidigare finns det två begravningsplatser för djur i Halmstad som kommunen sköter om. Dessa är belägna centralt i Halmstad vilket gör att initiativet av Harplinge-Steninge församling underlättar mycket för de som bor på den halländska landsbygden.

Tanken var att inviga begravningsplatsen för smådjur under våren 2021 men när initiativet uppmärksammades ökade trycket på efterfrågan och invigningen skedde redan under hösten 2020.  Initiativet har uppmärksammats på många håll och flera stora medier har redan spridit denna hjärtvärmande nyhet runt om i landet. I dagsläget ligger det flera smådjur begravda på platsen och responsen har varit fantastisk.

Ett initiativ som detta öppnar givetvis för många åsikter och tankar, både positiva och negativa. Man är därför tydlig med att platsen inte är en djurkyrkogård, den ligger inte heller på kyrkogården och man får inte sätta upp kors på gravplatserna. Men det är en plats där vi kan begrava våra smådjur, en plats som vi kan besöka år efter år och det ger en möjlighet till ett fridfullt avslut på en speciell vänskap.
I dagsläget är området inte så stort, men det finns goda möjligheter att utöka området för fler gravplatser utan att det påverkar eller stör den traditionella kyrkogården.

I skogspartiet finns inga färdiga gravplatser utan man får själv välja en plats som man tycker om. Ägaren får själv välja hur de önskar utsmycka graven och det finns möjlighet att lägga dig en minnessten, även tända ljus om man önskar göra det.
Det är kyrkans personal i Harplinge-Steninge som gräver ner askan på platsen, därefter ansvarar ägaren för att ta hand om gravplatsen.

137613077-401651500909045-8206569815994706812-n

Initiativet ger också barnen en möjlighet att på ett värdigt sätt kunna säga farväl till sina fyrbenta kompisar, de får en plats att besöka om och om igen och dessutom får de en inblick i vad som händer efter döden.

Husdjur blir en större del av våra liv för varje år som går, många av oss betraktar dem idag som nära vänner och familjemedlemmar. Harplinge-Steninge församlings initiativ ger oss en möjlighet att ge djuren ett värdigt avslut och det ger framförallt oss människor en möjlighet att kunna sörja och fortsätta att ta hand om våra vänner även efter döden.

Maria Malmberg, Delägare, Acama AB

Denna artikel

Skriv ut artikeln

Fakta

Läs mer på Svenska Kyrkans hemsida: Harplinge Steninge

Kontakt: Vaktmästarexpeditionen
tfn. 035-15 09 94,
harplinge.kyrkvakt@svenskakyrkan.se

Senaste artiklar

3 mars 2021

Vårvinterns blommande växter, del 2

Jenny Nilsson skriver en ny spännande artikelserie om vårvinterns blommande växter, i två delar. I denna artikel ligger fokuser på buskar

Läs mer »

3 mars 2021

Livesänd webbkurs om skräp och markrenhållning

Livesänd webbkurs om skräp och markrenhållning.  En av de största kostnaderna i utemiljöarbetet och ett mer komplext arbete än de flesta tror. Vilka är de stora utmaningarna just nu?

Läs mer »

3 mars 2021

Vilka förändringar behöver göras i gravskötseln?

Detta är tredje och sista delen i vår artikelserie om gravskötsel. Många säsongsanställdas arbetstillfällen hänger på att vi lyckas hejda minskningen av traditionella gravskötslar.

Läs mer »

3 mars 2021

Varför ska kunden köpa gravskötseln?

I del två i denna gravskötselserie diskuterar anlendingar till varför kunden bör köpa skötseln av förvaltningen? Vad gör vi för våra befintliga kunder och vad kan vi göra för att få tillbaka före detta kunder?

Läs mer »

Bli prenumerant!

Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Namn:
E-post:
Kategori:

Gilla oss på Facebook!

Inspiration

Kyrkogård

Entreprenad